2011. április 26., kedd

nem bírom ki, hogy ne meséljem el, de CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK.

tegnap azzal kezdte apu az élménybeszámolót a hétvégéjükről, hogy szombaton ettek valamit, amitől vasárnapra mind kiütötték magukat, alul-felül távozott minden, amit magukhoz vettek (próbálok szépen fogalmazni...).

ma délutánig nem is volt ezzel gond, csakhogy hazafele jövet az oviból a kicsi egyszer csak kidobta a taccsot, a ruhái és a babakocsi legnagyobb örömére. rohantam haza velük, közben a nagyobbik mondott nekem valamit, amit először annak véltem, hogy "menjél-gyorsabban-mert-ha-nem-idehányok-olyan-büdös-van", aztán szerencsére rájöttem, hogy csak azt kérdezi, hogy melyik gyorsabb, a ralliautó vagy a formula.

vacsora után kimentem az udvarra kitakarítani a megtisztelt babakocsit. mire visszaértem, a nappali padlóján is volt valami, kedvesen megérdeklődtem az ebédlőasztalnál ülő aput, hogy tudja-e, hogy a gyereke megint rókázott. idézem a reakcióját: "oh, sh*t - but it came from the other side..." erre én mondtam majdnem valamit, de urinő lévén nem tettem, csak egyet fordultam, hogy kiöblítsem a következő takarításra a hányásos szivacsot...
és reménykedem, hogy ma már nem lesz több takarítanivaló.

2011. április 25., hétfő

hihetetlen.

a család a húsvétot egy velnessz-szállodában töltötte, biztonságos távolságban ahhoz, hogy én is nyugodtan vellnesszezhessek itthon (= alvás, béke, csend). sokat voltam a tónál, napozás közben (melegítőnadrág, vastagpulcsi) figyeltem, ahogy olvad a jég a tóról.

ma helsinkibe szólított a szükség, és hazafele jövet azon gondolkodtam, hogy mennyire élveznék még egy pár ilyen nyugis napot, és hogy mennyire baromira nem vagyok én felkészülve arra, hogy hazajöjjenek. (de aki emlékszik még: mielőtt kijöttem volna finnországba, azért nyafogtam, hogy mennyire nem vagyok felkészülve erre a félévre).

már itthon voltak, mire hazaértem és csodák csodája! tök örültem, hogy látom őket, és a kölykök is kedvesek voltak és a szülők is jófejek és mindenki csudaboldog volt, persze nem mondtuk ki, de annyira érződött, hogy nagyon.
és hogy betetőzze a délutánt, elolvadt az összes jég a tóról, gyönyörű, gyönyörű, nem is vártam annyi hó és hideg után, hogy itt lesz valami élhető évszak is.

szóval ecce lacus!

2011. április 17., vasárnap

játékok.

most már tényleg állíthatom, hogy a gyerekek megkedveltek, mindegyik a maga módján fejezi ki ezt, a nagyobbik, aki a világért nem mutatná ki, hogy egy kicsit is szeret, bevon a játékaiba, este meghív filmet nézni; a kicsi pedig, a kis érzelmes, néha odajön és spontán megöleli a lábamat.

és vannak mindenféle játékaink is. a nagyobbik újabban rákapott az élő autóversenyre, ez abból áll, hogy ő, meg én, az autók, körbekörbe rohangálunk a lakásban. többféle verziója is létezik a játéknak, attól függően, hogy milyen autók vagyunk (pl én vagyok a ferráári, ő meg a fíííatti). van persze egy közös vonása az összes fajtának: neki van turbófokozata, nekem nincs...

a kicsit pedig a lépcsőjárás vonzza; szóval lemegyünk a lépcsőn, elmegyünk a szaunába, megmutatja nekem, hogyan kell öntögetni a kanállal a vizet a kövekre, aztán pedig felmászunk megint a lépcsőn. fél perc pihi, és indulhat újra a futam...

szóval jól vagyunk, köszönjük szépen.

2011. április 11., hétfő

állati gazdaság.

az elmúlt héten a kicsi szerda kivételével minden nap itthon volt, mert a megenyhült időben szorgalmasan terjedő betegségek egyike leterítette. jól elvoltunk, bár néha komolyan azt hittem, hogy a hét végére teljesen leépülök szellemileg. és mivel fiús háztartásban élünk, fiús játékokkal és könyvekkel, ezért a mutogató ujjacskáknak és a kérdő hangsúllyal feltett "gö-gö" fonémáknak válaszul hatvanszor elismételgettem naponta, hogy ez az úthenger, ez a markológép, ez a kalapács, ez a fúrógép, ez a fűrész. szóval végül megmenekültem az idő előtti demenciától, mert ezeket a baromi hasznos szavakat mind meg is jegyeztem.

és egyre több valódi állat is felüti a fejét a környéken, láttam már mókusokat, tegnap meg ma nyulak ("gö-gö?" "nyuszi, nyuszi!") hancúroztak a kertben, és nilszholgerzontalan ludakat is láttam (amikről apu állította, hogy hattyúk, de azok ludak voltak).

és az is kiderült számomra, hogy a lappföldi rénszarvasok a leghülyébbek, mert minden más normális állat átszalad az úttesten, ők viszont megállnak, utána pedig elindulnak vagy feléd, vagy az ellenkező irányba, de semmiképpen nem mennek vissza az erdőbe...


2011. április 4., hétfő

április.

beköszöntött a nyári időszámítás: világosabbak a napok, gyorsabban lehet menni az autópályán és határozottan elkezdődött végre a február, undorító az idő, de legalább olvad a hó.

az alábbi képek fentről lefelé szombat, vasárnap és hétfő reggel készültek - reménykedem benne, hogy pár hét múlva már csobbanhatok a tóban...